İSLAM ŞEHRİ
İslam, Arap yarımadasının sayılı şehirlerinden biri olan Mekke’de doğmuştur. Medeni hayatı teşvik eden birçok ayetin bulunduğu Kur’ân-ı Kerîm’de; şehirlerin estetik zevklere uygun planlanması, emin ve güvenilir yerlerde konumlandırılması ile ilgili ayetler yer alır. İslam şehirciliğinde ilk düzenlemeler Hz. Muhammed (sav) zamanında, Medine’de yapılmıştır. Başta eğitim ve öğretim olmak üzere, kamu idaresi ve diğer hizmetlerin yönetim merkezi olan Mescid-i Nebevî inşa ettirilerek cami merkezli şehir planı modeli ortaya çıkarılmıştır.
ÖLÇÜDEKİ ADALET
İnsanoğlu bin yıllardır uzunlukları ölçmüş, ölçtüğü mesafeleri tanımlamak ve birimlendirmek için bazı standartlar belirlemiştir. Başlangıçta ilkel olarak yapılan ve hata payı yüksek olan ölçümler bugün çok düşük hata payı ile atomik boyutta hesap yapabilen dijital sistemlere evrilmiştir.
Terazide hile yapmak İslam inancına göre doğru olmadığından İslam toplumları ticarette ölçüm konusunda hassas davranmaya özen göstermiştir. Teknik olarak bütün İslâm kütle ölçü sisteminin temelini Yunanlıların drahmisine dayanan dirhem ile Roma-Bizans ölçüsü solidusa dayanan miskal oluşturur. İslam hukukuna göre, miskalin dirheme nisbeti 7:10, uygulamada ise 2:3’dür.
Günümüzde evrensel olarak kabul edilen ve minimum hata payı arz eden Uluslararası SI birim sistemi kullanılmaktadır.
TÜM ZAMANLARIN EN BÜYÜK SEYYAHI
İbn Battûta, (1304-1369) tüm zamanların en büyük seyyahı ve “Rıhlet-ü İbn Battûta” ismiyle bilinen seyahatnâmenin yazarıdır. Seyahat ettiği yerlerde kadılık da yapmıştır. Henüz 22 yaşında iken Tanca’dan hac ibadetini yerine getirmek niyetiyle yola koyulan İbn Battûta, takriben yirmi dokuz yıl boyunca yaptığı yedi ayrı seyahatinde; İspanya, Kuzey Afrika, Orta Asya, Anadolu, Dogu Avrupa, Hindistan, Maldivler ve Çin’e kadar gitmiş, gezip gördügü yerler hakkında önemli bilgiler nakletmiştir. Ömrü boyunca seyahat ettiği mesafe hesaplandığında yaklaşık 73.000 mil (~117.500 km) mesafe ile tarihteki ünlü seyyahları geride bırakmıştır.